Industrija PDF Ispis E-mail

Okosnicu industrije općine Hercegovac čini tvornica za preradu krumpira "Franck" d.d. Zagreb - Tvornica Hercegovac. Uz "Franck" u Hercegovcu posluju i svoje tvornice imaju "ZM-Metal" d.o.o. i "GEA - Tvornica ulja".

"Franck" je tvrtka tradicije duge 119 godina i jedan od najuspješnijih hrvatskih proizvođača i izvoznika prehrambenih proizvoda s vodećom pozicijom u kategorijama kava, čajeva i grickalica. Franckovi brandovi sastavni su dio života svih Hrvata i vrhunske tržišne marke iza kojih stoji predani rad, poznavanje tržišta i velika novčana ulaganja. Uz uspješne kave i čajeve, posebno se ističe čipi-čips koji se proizvodi upravo u Tvornici Hercegovac. U Hercegovcu je 1975. g. počela izgradnja Tvornice za preradu krumpira u krumpirov čips, a puštena je u pogon i počela s proizvodnjom krajem 1977. g. Tvornica je tada proizvodila 1.000 tona čipsa godišnje pod nazivom "Čipi-čips". Radni prostor Tvornice zauzimao je oko 2.000 m2, te skladišni prostor za skladištenje krumpira kapaciteta 7.000 tona. Danas Franckova tvornica u Hercegovcu zapošljava oko 90 stalnih radnika, ali tokom godine zbog povećanog obima posla, posebice ljeti, taj se broj povećava i na preko 100 zaposlenih. Prema tome je ova tvornica najveća tvrtka u općini Hercegovac. Glavnina proizvodnje tiče se već spomenutog čipi-čipsa, ali Tvornica Hercegovac na tržište plasira i neke druge proizvode, kao što su kokos, papar i drugi začini i proizvodi za kulinarstvo, a vrše i otkup cikorije. Proizvodnja čipi-čipsa vrši se otkupom krumpira od Franckovih kooperanata kojih je 20-ak, a većina čine domaći ljudi iz Hercegovca i okolice. Prošle godine "Franck" je otkupio preko 6.500 tona krumpira od svojih kooperanata. Baš kao i matična tvrtka i Tvornica Hercegovac ima bogatu tradiciju ne samo na prostorima općine i županije, već u čitavoj zemlji, ali i u inozemstvu. Direktor Tvornice je Damir Lujanac.

U prehrambenu industriju općine Hercegovac spada i "GEA - Tvornica ulja Hercegovac", koja je otvorena 2008. godine. Glavna djelatnost ove tvornice je automatska punionica jestivog ulja u plastične boce. "GEA" trenutno zapošljava oko 30 radnika.

"ZM-Metal" d.o.o. još je jedna od tvrtki s područja naše općine koja ima dugačku tradiciju. Tvrtka se još od 1923. godine bavi obradom i proizvodnjom metala i armatura. Nakon Drugog svjetskog rata dolazi do nacionalizacije, tako da je 17. svibnja 1949. g. osnovana Tvornica strojeva i ljevaonica "Metal" koja je bila smještena u središtu Hercegovca (nasuprot osnovne škole). Radionice koje je napravio Ivan Kulhavy još 1923. g. su dotrajale pa se 1970. g. prišlo izgradnji nove tvornice na novoj lokaciji u kojoj se počelo s proizvodnjom 1973. g. Od 1. siječnja 1976. g. "Metal" se udružuje s RO "Tomo Vinković" iz Bjelovara. Dotrajalost strojeva za proizvodnju i zastarjela tehnologija rada ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta, tako da "Metal" od 1976. do 1978. g. posluje s gubitkom, no uspijeva se 30. lipnja 1979. g. udružiti s još jednim od OOUR-a Radne organizacije TPK Zagreb. Dopremljeni su novi strojevi, a osnovni proizvodni program je proizvodnja industrijske armature od sivog i čeličnog lijeva. "Metal" je tada zapošljavao oko 100 radnika i bilo je to "zlatno doba" metalske industrije u Hercegovcu u bivšoj Jugoslaviji. Od 1994. g. tvrtka je u sastavu Zagreb-Montaža Grupe. "ZM-Metal" posjeduje proizvodne hale na 2.200 m2 te skladišni prostor od 1.800 m2. Tvrtka zapošljava oko 40 zaposlenika. Više o proizvodnom programu možete pročitati ovdje.

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld