Osnovna škola PDF Ispis E-mail

skolaZapis učitelja Kvirina Broza iz 1883. g. kaže da je u Hercegovcu je osnovana škola, a ta prva na­rodna škola 1856. g. nosi naziv Gemeinde Schule.

To je vrijeme Vojne granice kada je Her­cegovac pripadao Križevačkoj pukovniji 5, a u samom Hercegovcu nalazilo se zapovjedništvo 3. kompanije. Prvi učenici Hercegovca polazili su nastavu u „patrolani", a 1885. g. spominje se već i Školska knjižnica. Kvirin Broz kao prvog učitelja zapisuje Andru Vinkovića koji je došao iz Velike Trnovitice. Od ustrojstva škole u Her­cegovcu pa do 1880. g. učiteljsku službu obna­šali su učitelji: Jandrokovič (ime nije zapisano), Petar Mlinarić, Ivan Staneković, Blaž Posavec, Antun Kožar, Jochan Bogdan, Mihael Bezuk, Martin Purgarič (službovao od 1861. do 1865.), Tomo Sušnič i Franjo Lukinović. Razvojačenjem Vojne granice 1871. g. u Hercegovcu se osniva Općinsko poglavarstvo, školom prestaju uprav­ljati vojne vlasti, a upravljanje i nadzor nad ško­lom preuzima mjesni župnik.

Danas Osnovna škola u Hercegovcu nosi ime hrvatskoga književnika Slavka Kolara, a uz matičnu školu u Hercegovcu ima područne od­jele u Ladislavu i Palešniku, a polazi je oko 260 učenika u 15 razrednih odjela.

Posebno možemo istaknuti velike uspjehe škole u pogledu informatike. Naime, školske web stranice dobile su CARNet-ovu nagradu za najbolji školski web portal i to dva puta, 2010. i 2011. godine.

Više o Osnovnoj školi "Slavka Kolara" pročitajte na službenim stranicama škole.

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld